„Potrebna mi je promena!“ Koliko puta ste to čuli? Ili pomislili?

„Samo da promenim firmu“, „Da budem svoj gazda, da mi niko ne govori šta da radim“, „Ukinuće moju poziciju nakon što nas je preuzela velika korporacija“, „Možda ću ostati bez posla zbog pandemije/ekonomske krize – da sam pametna odmah bi počela da tražim drugi posao“.

Lista razloga za promenu u karijeri se nastavlja. Međutim, i pored ovih i brojnih drugih, u potpunosti legitimnih razloga za razmišljanje o promeni u karijeri, veliki broj ljudi se nikad ne odluči da samoinicijativno napravi tu promenu.

Zašto?

Tipični odgovori su:

„Naše tržište je malo, teško je doći do dobre prilike“, „Nesigurna su vremena, čuvaj ono što imaš“, a nekad iz nas progovaraju naši roditelji i potreba za „sigurnim poslom“, „poslom na kome ću ostati do penzije“, strah od neizvesnosti ili preuzimanja rizika.

Ukoliko ste makar jednom tokom svoje karijere razmišljali o promeni, verovatno vam je nešto od gorenavednog prolazilo kroz glavu. Tokom našeg višegodišnjeg iskustva u pružanju podrške klijentima tokom tranzicije u karijeri i kreiranja individualnih razvojnih planova, pokušali smo da prepoznamo ključne izazove sa kojima se osobe koje žele da naprave ovakvu vrstu promene sreću. Na osnovu toga smo napravili pregled sedam koraka koji vas mogu dovesti do željene promene u karijeri.

 

  • Procena nivoa zadovoljstva – važno je da za početak razmislite o tome koliko ste zaista zadovoljni/nezadovoljni trenutnom situacijom? Šta su prednosti i mane za vas ako promenite posao? Nemojte preterano analizirati – može se desiti da godinama ostanete u tom začaranom krugu.
  • Defisnisanje ličnih ciljeva – razmislite gde želite da budete za 5 godina. Zvuči kao tipično kliše-pitanje sa internet stranica za pripremu za intervju za posao, zar ne? Ali, da li ste se ikada stvarno potrudili da zamislite sebe za 5 godina? Da artikulišete koje to vrednosti zaista želite da živite, da odgovorite sebi na pitanje kako želite da vas drugi vide, šta želite da radite, sa kim želite da komunicirate? Uključite druge, porazgovarajte sa bliskim ljudima, družite se sa ljudima koji rade različite stvari. Ovo je trenutak da iskreno pogledate u sebe, ali i u ljude koji vas okružuju. Takođe, ovo je trenutak kada uzimate kormilo u ruke i preuzimate kontrolu nad svojom karijerom.
  • Samoprocena kompetencija – zapitajte se: šta radim zaista dobro, šta mogu bolje? Vreme je za još jedan trenutak iskrenosti prema sebi (uz upozorenje – ovo može da zaboli!). Ovo je veliki izazov za većinu ljudi, jer je praktično nemoguće objektivno proceniti sopstvene osobine. Smatra se da je uspeh u samoproceni ponekad odraz visokog nivoa samosvesti i introspekcije. U ovome vam mogu pomoći neki od besplatnih upitnika i testova na internetu, a hrabriji će čak zatražiti iskrenu povratnu informaciju od kolega i prijatelja.
  • Realno sagledavanje poslovnih opcija – sada možete lakše da definišete šta je to što želite: drugu poziciju, napredovanje, horizontalno pomeranje, da se oprobate u drugoj industriji… Šta vam je idealan željeni ishod, a šta su drugi prihvatljivi ishodi? U ovom trenutku se ponovo bavite mini-analizom: možda zaključite da ste ipak zadovoljni tu gde jeste, uz minimalne promene u okruženju.
  • Isporobavanje opcija (opcioni – za one koji su zaključili da i dalje žele promenu ali nisu sigurni šta bi to moglo da bude) – isprobajte razne opcije dok ste još uvek u bezbednom okruženju (tj. na trenutnom poslu, koliko god vam to situacija dozvoljava), istražite svoja interesovanja (upišite kurs kreativnog pisanja / kuvanja / koučing trening / pokušajte job shadowing). Razmislite da li vas možda privlači neki drugi sektor u vašoj kompaniji? Izrazite svoje interesovanje nadređenom i potražite prilike da se uključite u neke aktivnosti ili projekte tog sektora.
  • Kreiranje akcionog plana – zapitajte se: šta konkretno mogu da uradim da bih povećao/la svoj nivo zadovoljstva? Ako je odgovor „da promenim kompaniju“ – ažurirajte biografiju i LinkedIn profil. Ako je odgovor „da tražim unapređenje“ – zakažite razgovor sa svojim nadređenim. Ako je „da osnujem svoj biznis“ – pridružite se nekom od brojnih Start-up Hub-ova, kreirajte svoj biznis plan, itd.
  • Istraživanje i proširivanje mreže kontakata – najvažnije pitanje koje sebi treba da postavite je: ko i na koji način može da mi pomogne u procesu promene? Koga već znam, a sa kim neizostavno moram da se povežem? Ko može da me poveže sa relevantnim osobama? Naša dugogodišnja praksa u regrutaciji i selekciji pokazuje da većina potencijalnih kandidata prisutnih na ovoj mreži, sem ukoliko se ne bavi profesionalno ljudskim resursima ili prodajom, zapravo nema više od 50-100 konekcija i uglavnom prepušta slučaju mogućnost da ih neko od regrutera kontaktira i ponudi željenu promenu. Fokusirajte se na to da se povežete sa ljudima – sadašnjim i bivšim kolegama, osobama koje već rade u industriji koja vas zanima, osobama koji su vam uzor u biznisu ili samostalim preduzetnicima. Tražite ljude, tako ćete najlakše doći do otvorenih pozicija, ili – što da ne, stvoriti nove za sebe!

Ostavljamo vas sa još jednom porukom za kraj: više akcije, manje analiziranja! Ne zaboravite da i najduži put počinje jednim korakom. Podelite svoja iskustva sa promenama u karijeri u komentarima.

 

          Autor teksta

 

 

Nelica Bogunović

Senior Consultant

Podelite članak