POLITIKA KOLAČIĆA

www.gigroup.rs, rs.gigroup.com (u daljem tekstu „Sajt“) koristi kolačiće. Kolačići su nizovi teksta koji je kreirao server i koji se čuvaju na hard disku računara ili na bilo kom uređaju koji korisnik koristi za pristup internetu (pametni telefon, tablet i sl.), A koji se zatim ponovo prenose nakon naknadnog pristupa Internetu korisnika.

Kolačići omogućavaju prikupljanje informacija o navigaciji koju korisnik vrši na Sajtu, na primer za beleženje jezičnih preferencija ili valute koje je korisnik izabrao za kupovinu, i nude ih prilikom sledeće posete da bi Sajt olakšao upotrebu.

Kolačići se mogu trajno čuvati na računaru korisnika i mogu imati promenljivo trajanje (tzv. Trajni kolačići), ali mogu i nestati nakon zatvaranja pregledača ili imati ograničeno vreme (tzv. Sesijski kolačići).

Kolačići se mogu instalirati sa sajta koji posećuju (tzv. First party) ili se mogu instalirati sa drugih web lokacija (tzv. Third-party cookies).

Sajt koristi kolačiće prve strane, kolačiće treće strane i druge slične tehnologije, kao što je detaljnije opisano u nastavku.

Navigacijski kolačići

Sajt koristi kolačiće koji garantuju efikasnu navigaciju i upotrebu sajta, kao i funkcijske kolačiće koji korisnicima omogućavaju da iskoriste personalizaciju koju nudi sajt, poput automatskog unosa lozinke za pristup rezervisanim delovima sajta i prepoznavanja jezika navigacije. ili druge postavke izabrane tokom prethodnih poseta.

Kolačići analitike

Sajt koristi Google Analitics kolačiće za prikupljanje informacija, u zbirnom obliku, o broju korisnika koji posećuju sajt i o načinu njegovog korišćenja, kako bi se proizvele opšte statistike o usluzi i upotrebi na sajtu, bez mogućnosti praćenja identiteta pojedinog korisnika. Podešavanja Google analitike omogućavaju deljenje podataka sa Google-om radi korišćenja sledećih usluga: i) Benchmarking, naime učešće u prikupljanju anonimnih podataka koji olakšava razumevanje stanja podataka; ii) tehničku pomoć, kako bi se Google-u omogućila pomoć i iii) stručnjake za račune, kako bi Google-ovi marketinški stručnjaci mogli da daju predloge za poboljšanje konfiguracije i analize.

Za više detalja i informacija posetite stranicu dobavljavača ovde.

Kroz unapred definisano podešavanje, analitički kolačići koriste IP adresu korisnika sajta da bi pružili geografske podatke opšte prirode u procesima.

Kolačići Google analitike mogu se onemogućiti preuzimanjem određenog dodatka pregledača kojem se može pristupiti ovde.

Kolačići društvenih mreža

Sajt koristi kolačiće treće strane koji korisnicima omogućavaju interakciju sa društvenim mrežama (Facebook, Tvitter, YouTube, itd.), A naročito za deljenje sadržaja sajta putem gore navedenih društvenih mreža.

Kolačići za profilisanje

Sajt ne koristi kolačiće za profilisanje sa kojima je moguće primetiti postavke koje su deklarisane tokom svake posete i kreirati profile koji omogućavaju slanje poruka ciljano na preferencije i interese korisnika.

Pravo na prigovor ili odbijanje kolačića

Obično se kolačići klasifikuju kao „privremeni“ ili „stalni“.

«Privremeni» kolačići ne ostaju na računaru nakon napuštanja sajta ili nakon zatvaranja pregledača.

Sajt koristi „privremene“ kolačiće. Sakupljene informacije omogućavaju analizu modela saobraćaja sajta. Na ovaj način je moguće poboljšati sajt modifikovanjem ili personalizacijom njegovog sadržaja i na taj način olakšati upotrebu.

Sajt takođe koristi „stalne“ kolačiće koji, zbog svoje prirode, i dalje ostaju na računarima posetilaca kako bi se prilikom sledeće posete samih korisnika prebacili na sajt. Ovi kolačići omogućavaju kretanje po  i prilagođavanje njegovih funkcija, vođenje evidencije o traženim uslugama i stranicama posećenim na prethodnim sesijama.

«Stalni» kolačići se čuvaju na uređaju korisnika, povezani na IP adresu uređaja, najviše 30 dana. Korisnik može trajne kolačiće ukloniti ručno.

Većina pregledača automatski prihvata kolačiće na unapred definisan način. Međutim, ako su postavke pretraživača postavljene na odgovarajući način, moguće ih je odbiti ili selektivno prihvatiti.

Postupci koje nude glavni pregledači za prigovor na to da se kolačići snimaju na hard disku korisnika, konfigurišući navigacioni pretraživač na takav način da onemogući kolačiće, prikazani su u nastavku:

Nakon ove operacije, međutim, neke funkcije web stranica možda se neće izvršiti pravilno.

Informacije o korišćenju kolačića od strane FacebookYou TubeTwitter and LinkedIn, molimo konsultujte  FacebookGoogleTwitter i LinkedIn sajtove.

Da bi pratili prikupljanje podataka u svrhu analize koju vrše kolačići Google Analitics, korisnici su pozvani da posete Google Analytics opt-out browser add-on ili, ako to žele, mogu onemogućiti ove kolačiće preuzimanjem određenog dodatka pregledača koji se u njima mogu pronaći.

Podatke prikupljene korišćenjem kolačića obrađuje Gi Group HR Solutions DOO Beograd.

Te podatke mogu koristiti i kompanije koje veruju da imaju tehničke i administrativne poslove. Te kompanije direktno sarađuju s nama i preuzimaju ulogu procesora.

Informacije prikupljene korišćenjem Google kolačića neće se prenositi izvan Evropske unije. Podaci prikupljeni upotrebom kolačića neće se distribuirati.